Мисловни рефлексии


(симулации и смарт алтернативи)

Reflexive thinking
Simulation and smart alternative
(book)

Книгата е ориентирана към важни проблеми, характерни за  началото на 21 век, предизвикани от нови технологични  трансформации и промяна в начина на живот и поведение на хората. Информацията играе важна роля в тези промени, но от друга страна достъпът  до качествена информация е затруднен или изисква специални ресурси, знание и компетенции, за да бъде извлечена.

    Книгата е с популярна насоченост, без претенции за висока прецизност или научност,  по скоро е своеобразна интерпретация на важни процеси от хуманна, гледна точка.     От особена важност е как личността се вписва или не вписва в новите, инспирирани от интелигентните технологии реалности. Дискутираните теми са популярни и актуални в последните  години, въпреки големите масиви от данни, хората трудно имат достъп до качествена информация, често пъти това което им  се предлага в съвременните мрежи са факти несвързани помежду си, информацията е извън контекст и това води до блокиране на общуването, затруднена комуникация, манипулация, създаване на лъжливи очаквания и в крайна  сметка манипулиране на гражданите, дезинформация и възникване на критични ситуация, водещи често до заплаха за здравето и живота на хората.     От гледна точка на информационните науки всяка култура представлява своеобразен код за възприемане на света и реалностите, кодът може както да се предава във времето, така и видоизменя в зависимост от натрупаното знание и опит от страна на организациите и хората.

    В книгата са намерили още отражение разнообразни идеи и хипотези, свързани с мисленето, времето, интелигентните  технологии, различните видове реалности популяризирани   от видни учени и  писатели от световна величина. Колкото и да са противоречиви те създават една по-пълна картина за заобикалящата ни среда и задават обща рамка, необходима за дефиниране на сложни величини и феномени като част от мисловната сфера на човека.     

     Новите виртуални среди в пространството на така наречената „metaverse”, които ще се изградят в близките няколко години биха притежавали огромни възможности, от гледна точка на формиране на нов тип култура и съответстващите им форми за общуване между хората. Взаимодействието между личностите приоритетно ще се реализира с помощта на аватари, задължителен елемент в подобни сфери. Това е едно предизвикателство пред общуването и комуникацията в една синтетично, структурирана виртуална реалност.

Дискутираните теми като мислене, време, виртуалност, симулация, игри, наблюдение, контрол, смарт техники, интелигентни средства и кризи непосредствено са свързани с компютърните технологии, платформите и методите за обработка и интерпретиране на данни и информация.

Leave a comment